Protruzija glave

by Zivanovic Tim
4 years ago
3734 Views

Najčešći je uzrok glavobolja, vrtoglavica, zujanja u ušima, bolova u vratu, trnjenja ruku, problema sa viličnim zglobom…

Protruzija glave predstavlja jedan od elemenata lošeg držanja tela kod kojeg je glava previše isturena ka unapred.

Ovaj položaj obično prate i naglašena torakalna kifoza ( pogrbljenost u grudnom delu kičme) i povijena ramena.

Glavni faktor koji dovodi do navedenog poremećaja jeste previše sedenja u nepravilnom položaju- to se najčešće dešava pri radu za kompjuterom, gledanju televizora, korišćenju mobilnog telefona i sl. To ne znači da  su ove aktivnosti zabranjene, već da ih treba obavljati na odgovarajući način i u odgovarajućoj meri.

Koliko god zvučalo banalno, protruzija glave je najčešći uzrok veoma brojnih i za pacijente veoma zabrinjavajućih tegoba: hroničnih bolova, napetosti i ukočenosti u vratu, diskus hernije vratne kičme i bolova i trnjenja duž ruku, bolova i ograničene pokretljivosti u ramenu, bolova u viličnom zglobu, glavobolja, vrtoglavica, zujanja u ušima, težine u glavi i hroničnog umora, loše ravnoteže. pored toga, uzrokuje i smanjenje vitalnog kapaciteta pluća, može biti uzrok varijacija u krvnom pritisku i srčanom ritmu kao i uzrok hroničnog sinuzitisa, uzrok stomačnih tegoba ( poput gorušice, bolova u želucu, nadutosti, zatvora…), poremećaja u radu imunog sistema, a može uticati i na pojavu i održavanje anksioznosti i depresije.

Ove tegobe su dalje razlog brojnih snimanja, pregleda, dijagnoza i lekova, troše se ogromne količine vremena i novca i istovremeno rastu strah i napetost što ljude bukvalno dovodi do očaja i može biti uvod u hronični bol.

Kako protruzija glave može da izazove sve ovo?  Postoji nekoliko razloga koji udruženo deluju: preterano se naprežu mišići vrata i ramena, opterećuju se međupršljenski diskovi i zglobovi, smanjuje se protok kroz krvne sudove vrata ( lošije snabdevanje mozga krvlju) i dolazi do pritiska na jedan nerv koji se zove vagus ( to je najvažniji nerv u telu- polazi iz mozga i dalje se spušta kroz vrat, grudnu i trbušnu duplju i usput kontroliše rad svih organa od vrata do debelog creva tj. utiče na krvni pritisak, srčani rad, rad pluća, digestivnog sistema, ali i na raspoloženje i imunitet).

Najveći problem jeste  to što se nedovoljno govori o pravim uzrocima odnosno o vezi protruzije glave i navedenih tegoba te se i lečenje sprovodi na neodgovarajući način.

Ljudi se obično leče samo simptomatskom terapijom ( lekovima, različitim aparatima, masažom, akupunkturom, nameštanjem kičme i zglobova itd.).  Sve su to samo pomoćne metode koje nisu u stanju da trajno reše glavni uzrok tj. pomenuti poremećaj držanja tela.

Jedina terapija koja daje zadovoljavajuće i dugotrajne rezultate jeste kineziterapija tj. vežbe. međutim, i tu treba biti oprezan jer neodgovarajuće vežbe mogu biti nedovoljno efikasne s jedne strane ili dovesti do pogoršanja s druge strane. Pored toga, postoje još dva bitna faktora koji  se retko spominju- pravilno disanje i dobro varenje koje se postiže izbalansiranom ishranom.

Iz tog razloga, u centru „Živanović tim“ primenjujemo jedan drugačiji  pristup i savremeni program vežbi koji sveobuhvatno deluje na sve elementa ovog posturalnog i mišićnog disbalansa i na taj način dovodi do brzog i dugotrajnog rešenja.

Pored toga, apsolutno je neophodna i detaljna ergonomska edukacija o pravilnom ponašanju u okviru svakodnevnih aktivnosti na poslu i kod kuće, da bismo mogli ostati aktivni, uz što manje opterećivanje kičme, zglobova i mišića.

Tags: , , , , , ,