Osteoporoza – da li treba da se “nalivamo” mlekom?

by Zivanovic Tim
2 years ago
647 Views

Danas veliki broj žena ima problem sa osteoporozom, krtim kostima sklonim prelomima, naročito nakon menopauze. U tom slučaju lekari će vam propisati unos velikih količina mlečnih proizvoda koji se smatraju najboljim izvorom kalcijuma, iako ovog minerala u izobilju ima u drugim, biljnim, namirnicama. Na primer, samo susam ima 6 puta više kalcijuma nego mleko. Drugi savet je da počnete da koristite suplemente koji  nisu nimalo jeftini, a rezultati lečenja izostaju.

Ono što je najveći problem u slučaju zdravlja kostiju jeste činjenica da većina današnjih ljudi ima problem sa prekomernom kiselošću organizma. Na povećanje kiselosti utiče loša ishrana bazirana na industrijskoj hrani, mesnim prerađevinama, životinjskim namirnicama, slatkišima, prženoj hrani, rafinisanim uljima i drugim mastima, kao i kafa, alkohol, cigarette stres. Kada je organizam u stanju kiselosti on crpi kalcijum iz kostiju kako bi tu kiselinu neutralisao, a naše kosti i zubi ostaju bez dragocenog minerala.

Ako unosite previše mlečnih proizvoda, to će takođe povećati kiselost organizma. Zato je najpreporučljivije da se kroz pravilnu ishranu izvrši alkalizacija organizma, da se creva očiste od starih naslaga i poboljša apsorpija vitamina i minerala i da ishranu obogatite biljnim namirnicama bogatim kalcijumom, a smanjite unos namirnica koje stvaraju jaku kiselost. 

Tags: , ,