Ne vredi, genetika je to...

by Zivanovic Tim
2 years ago
1025 Views

Gojazan sam na mamu, nervozan na tatu, pritisak mi je nasleđe od babe, tvrdoglavost na dedu…

Istina ili izgovor?

Rekla bih opravdanje za naš strah da se suočimo sami sa sobom. S obzirom na to da je u pitanju genetika, zašto bismo pokušavali da promenimo nešto što je nepromenljivo?!

Postoji izvesna saglasnost u vezi sa pretpostavkom da predispozicija za gojenje može da se nasledi, ali čak i da je tako, to je samo sklonost ka gojaznosti, ili nekom oboljenju, ali da li će do toga doći u velikoj meri ipak zavisi i od našeg stila života.

A šta mislite o uticaju nešto drugačijeg nasleđa?

Da li možda gojazni roditelji uče svoju decu da budu gojazna? Ne samo svojim primerom kada su prehrambene navike u pitanju, nego i stvarima koje im govore i modelom ponašanja kada je ispoljavanje emocija u pitanju.

I psihološke poruke o hrani i telesnoj težini prenose se sa roditelja na decu. I naš manjak samopouzdanja je loša poruka za naše potomstvo. Ako ne možemo da se gledamo u ogledalo i uz to sebe etiketiramo raznim pogrdnim imenima, da li će naša deca voleti svoj odraz u njemu?

I tako sam ja redovno svedok te nadljudske moći mojih klijenata koji u rekordnom roku menjaju svoj genetski kod.

Samo jedan od primera je „genetska“ hipertenzija koja se nekoliko godina „drži pod kontrolom“ lekovima (znaci navoda su tu jer je i pored lekova vrednost gornjeg pritiska oko 160 mmHg). Na prvoj kontroli posle dve nedelje režima klijentkinja izjavljuje da je dozu leka prepolovila, a da pritisak, onaj pomenuti – gornji, ne prelazi 110 mmHg.

Da li ćemo ostati takvi kakvi smo ili ćemo se menjati stvar je našeg izbora.

Da je genetika bila presudna sada bih i ja pila lekove za pritisak, holesterol, a mogla bih i da sedim i čekam infarkt, moždani udar ili da umrem od raka. Ja sam odlučila da se suprotstavim genetici onoliko koliko je u mojoj moći, a samim tim je i ona opterećujuća briga manja.

Kako je sjajno kada znamo da je čarobni štapić u našim rukama!

Tags: , , , , , , , ,