Merimo stres a ne kalorije

by Zivanovic Tim
2 years ago
989 Views

Ko me poznaje zna da u mojim planovima ishrane ne postoje kalorijske računice. I ne, nije samo zbog toga što ne volim matematiku.

Iako ni klijenti ni ja nismo upoznati sa brojem kalorija u planu ishrane, rezultati su svakako tu. Ali mi merimo nešto drugo, nešto bez čega nema dugoročnih rezultata – merenje količine stresa i potisnutih emocija.

Devojka koja se borila sa anoreksijom želela je da joj napravim plan ishrane. Pristala sam samo uz njen pristanak da u timu bude i psihoterapeut. Prepoznala sam vezu njenog poremećaja u ishrani i razvoda roditelja, kao i nerešenom odnosu sa ocem. Bilo je tu osećaja krivice, besa, straha, samokažnjavanja…

Šta mislite, da li bi plan ishrane i dovoljan unos kalorija sam po sebi bio rešenje? A šta kada je klijent ekstremno gojazan? Da li su iscrpljujuće vežbe u teretani i rigorozan režim ishrane rešenje ako znamo da se u preko 90% slučajeva ekstremne gojaznosti krije neki vid zlostavljanja u detinjstvu? Šta ako su ti kilogrami samo štit? Kako će se osećati dotična osoba kada kilogrami počnu da se tope – ogoljeno, uplašeno, anksiozno i, naravno, vrlo brzo će težiti da vrati svoj štit u vidu viška kilograma ukoliko se ne poradi na potisnutim emocijama.

Susret sa dve tinejdžerke koji sam imala u proteklih par nedelja još jedan je primer koliko je ishrana samo delić priče.

Devojčica od 15 godina želi da se ugoji, nema apetit, jede mnogo slatkiša… Njen stav i odgovori na moja pitanja usmeravaju me u pravcu perfekcionizma, nametnute prevelike odgovornosti, nesigurnosti. Usput otkrivamo i crevnu kandidijazu, ali ne bih se ja time previše bavila, jer je i kandidijaza samo posledica a ne uzrok.

Nakon odlaska kod psihoterapeuta otkrivamo upravo ono što smo očekivali i kao rezultat redovnih odlazaka na psihoterapiju dobijamo puno svakodnevnih suza, jer puno je toga bilo potisnuto, smanjenje spazma vratnih mišića, regije gde nam se najviše stresa akumulira, značajno povećan apetit, mnogo bolje raspoloženje, nastavnici u školi primećuju promenu… E, sad možemo da očekujemo i povećanje telesne težine.

Dakle, da, loše navike u ishrani jesu uzrok viška ili manjka kilograma, ali i taj uzrok neretko ima neki svoj skriveni uzrok, a često nismo u stanju sami da ga otkrijemo.

Ne libite se da potražite pomoć. Razgovarajte sa svojim tinejdžerima.

Oslušnite, prepoznajte, reagujte!

Tags: , ,