„Jabuka me nadima pa je godinama ne jedem!?“

by Zivanovic Tim
2 years ago
10070 Views

Ovo je rečenica koju često čujem od svojih klijenata. Upravo iz ovog razloga se neretko rade testovi intolerancije na hranu, što je potpuno nepotrebno. Najčešći razlog zašto nas neke namirnice nadimaju jeste njihovo loše kombinovanje. Kada detaljno ispitam svoje klijente, dodjemo do zaključka da ta jabuka u želucu završi najčešće nakon nekog konkretnog obroka, ili sat – dva posle jela.

S obzirom na to da se voće ne vari u želucu već u tankom crevu, i da mu je samim tim neophodno da želudac bude prazan kako bi voće nesmetano prošlo kroz njega, jasno je da uslovi za varenje voća nisu omogućeni ukoliko smo pre konzumiranja voća pojeli neki konkretan obrok. U tom slučaju jabuka, ili neko drugo voće, će da poremeti varenje prethodno unete hrane, a ona neće moći da prođe do svog mesta predviđenog za varenje, jabuka će da fermentiše, proces varenja se prolongira, a samim tim dolazi do pratećih simptoma poput nadutosti, pojačanog stvaranja gasova, grčeva u stomaku i sl.

Ako se ovo redovno dešava imaćemo problem sa hronično lošim varenjem, a to može biti uzrok velikog broja zdravstvenih problema, od pada imuniteta pa do mnogih drugih. Zato, jabuku pojedite ujutru na prazan stomak, ili sat vremena pre jela, ili pak 4 sata nakon dobro iskombinovanog obroka. 

Tags: , ,