Gojaznost – posledica loših navika ili genetske predispozicije?

by Zivanovic Tim
2 years ago
773 Views

U Srbiji procenat gojaznosti nadmašuje procenat neuhranjenost ljudi. Čak 60% stanovništva starosti između 25 i 65 godina ima višak kilograma, a veliki broj njih i prateće probleme poput visokog holesterola, triglicerida, hipertenzije, dijabetesa, problema sa kičmom i zglobovima, probavnih smetnji i nekih ozbiljnijih bolesti.

Da li je uzrok ovakve statistike genetska predispozicija ili to što se malo krećemo, ne jedemo sveže voće, povrće, žitarice i mahunarke, a ishrana nam je bazirana na industrijskoj hrani, mastima, pecivima, gaziranim sokovima, alkoholu, kafi i sl?

Hajde da odgovor damo kroz jedan jednostavan primer! Dokazano je da Kinezi koji žive u SAD-u mnogo češće oboljevaju od kardiovaskularnih i drugih bolesti, nego njihovi zemljaci koji žive u Kini. Čak iako Kinezi koji žive u Kini dnevno unose više kalorija, mnogo su zdraviji i vitkiji od američkih Kineza. To samo znači da je besmisleno brojati kalorije jer nije važan toliko kvantitet koliko kvalitet hrane koju jedemo. Hrana Kineza koji žive u svojoj matičnoj zemlji je mnogo bogatija vlaknima, odnosno biljnom hranom, i to je samo jedan od razloga zašto su u prednosti u odnosu na one koji su na američkom režimu ishrane.

Takođe, u Kini je zdraviji način pripreme hrane. I njihova tradicija da se obrok obavlja u miru, a ne s nogu i pod stresom, podjednako je važan faktor u pravilnoj ishrani. Osim toga, kod njih je poslednji obrok  u 18h, ne gledaju televizor i ne sede ni približno kao Kinezi koji su prihvatili američki stil života. Slično se dešava i sa drugim predstavnicima svoje nacije koji napuste matičnu zemlju i tradiciju i odu da žive u SAD. Međutim, danas nije potrebno da idete u Ameriku da bi ste osetili njihov stil života, jer je on postao prihvaćen širom planete, pa i kod nas. Da li I dalje mislite da je genetika razlog za vaše suvišne kilograme?

Tags: , ,