Formiranje grupe za lečenje hroničnog bola

by Zivanovic Tim
4 years ago
1124 Views

Svi bolovi u kičmi i zglobovima koji traju duže od 3 meseca nazivaju se hronični bolovi. Pogrešno lečenje akutnog bola u kombinaciji sa neprepoznavanjem uticaja psihološke komponente (stres, hronična napetost, anksioznost, depresija, brige, strahovi, usamljenost, bes i sl.) glavni su razlog za nastanak hroničnog bola.

Ovde je zapravo reč o začaranom krugu zvanom bol-strah-bol. Samim tim ne možemo očekivati da nam samo fizikalni tretmani pomognu u rešavanju ovog problema.

U pitanju je kompleksna problematika i lečenje iziskuje timski pristup. Medikamentozna terapija nije rešenje jer ne otklanja uzrok problema, a samo delujući na uzrok možemo očekivati rešenje ne duge staze.

Mi smo zato formirali program koji smo nazvali “Novi početak”, a koji se sprovodi u malim grupama i podrazumeva detaljan pregled fizijatra sa svim objašnjenjima koja su neophodna da upoznate uzrok nastanka svog bola, da otklonite strah i vratite veru u izlečenje.

Zatim slede grupna druženja sa ljudima koji će vas razumeti, uz rad sa psihologom koji će vas kroz nekoliko različitih tehnika naučiti kako da pobedite bol.

Istovremeno se sprovode i specijalni programi vežbi koji u kombinaciji sa psihološkim tehnikama daju sjajne rezultate.

U okviru programa dobijate i plan ishrane, jer ne smemo da zanemarimo uticaj ove komponente na psihofizičko stanje čoveka. Na ovaj način se hronični bol vrlo uspešno leči širom sveta, a sada je stigao i kod nas! 

Tags: , , ,