Doručak produžava život

by Zivanovic Tim
2 years ago
1642 Views

Sad već i vrapci na grani znaju da je doručak kralj svih obroka, da ga ne treba preskakati, da izbegavanje doručka nije zdravo i da utiče na povećanje telesne težine. Ipak, i dalje veliki broj ljudi preskače ovaj najvažniji obrok. Zato,  hajde da vidimo još neke činjenice o značaju doručka – verujemo da će vas motivisati da promenite ovu lošu naviku!

*Istraživanja su pokazala da je doručkovanje jedan od sedam glavnih faktora dugovečnosti. Uvođenjem redovnog i zdravog doručka možete sebi da produžite život. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su redovno doručkovale i nisu jele između obroka imale manje od polovine rizika od smrti u odnosu na osobe koje su preskakale doručak  i užinale. 

*Uvođenjem doručka smanjujete prekomernu želju za hranom u večernjim satima, samim tim smanjujete rizik od povećanja telesne težine i poboljšavate san. *Redovno doručkovanje dovodi do porasta nivoa hemoglobina u krvi, poboljšava se rad tiroidne žlezde i smanjuje nivo šećera u krvi. 

*Veoma važna činjenica – ujutru su nam krvne pločice lepljivije, što povećava težnju ka formiranju krvnih ugrušaka u krvnim sudovima u jutarnjim satima, a samim tim se povećava i rizik od infarkta. Većina srčanih udara se dešava upravo u periodu između 7 i 12 časova pre podne. Doručkovanje može da pomogne da krvne pločice budu manje lepljive i da se samim tim spreči nastanak infarkta. 

*Ako želite da budete koncentrisani i produktivni na poslu, da imate više energije tokom dana, to ne možete postići bez kvalitetnog doručka. 

Tags: , , ,