Bol u ramenu (tendinitis rotatorne manžetne, upala tetiva ramena)

by Zivanovic Tim
4 years ago
19355 Views

Bol u ramenu najčešće nastaje zbog upale jedne ili više tetiva mišića rotatorne manžetne ( mišića koji okružuju zglob ramena i čija su funkcija pokreti u ramenu, ali i stabilnost ramenog zgloba)

Pre nego što se započne lečenje ovog problema, potrebno je isključiti i neke druge, potencijalne uzroke bola kao na primer cervikalni sindrom gde se bol od vratne kičme reflektuje u rame kao i neke retke, ali ozbiljnije uzroke bola u ramenu.

Zato je uvek neophodno obaviti detaljan pregled i razgovor sa pacijentom na osnovu kojeg se proceni potreba za dodatnom dijagnostikom ( retko je potrebna) i napravi odgovarajući plan lečenja.

Lečenje upale tetiva rotatorne nanžetne često ume biti veoma dugotrajno i sa nezadovoljavajućim rezultatima u smislu da se bolovi ili pogoršavaju ili ne prolaze u potpunosti ili se ubrzo vraćaju.

Zbog čega se ovo dešava i koje su to najčešće greške u lečenju?

1. Nepotpuno lečenje– problem se leči samo lekovima, kremama, fiz. agensima ( struje, laser, UZ, MT), „blokadama“ u rame, pri čemu se vežbe skoro potpuno izostavljaju.

2. Akcenat terapije je isključivo na razbijanju kalcifikacija koje su se stvorile na tetivi i na stimulisanju regeneracije tetive, pri čemu se ne otklanja osnovni uzrok koji je doveo do problema, te se i tegobe posle izvesnog vremena vraćaju. 

3. Sprovodi se neadekvatna kineziterapija– vežbe se ili sprovode u nedovoljnom obimu ili su suviše agresivne pa dovode do pogoršanja ili se nepravilno sprovode.

Ove greške drastično smanjuju šanse za izlečenjem, a isto tako drastično povećavaju dužinu i cenu lečenja.

Glavni i najčešći uzrok upale tetiva jeste loše držanje tela ( posturalni disbalans) koji podrazumava protruziju glave, povijena ramena i pogrbljen grudni deo leđa. Ovakvo držanje direktno utiče na biomehaniku zgloba ramena ( zglob više ne stoji u idealnom položaju) što onda nepravilno i preterano opterećuje okolne tetive i dovodi do njihove upale. Kalcifikacije tetive su samo posledica dugotrajne upale, a ne njen osnovni uzrok.

Ovo je razlog zašto upala tetiva vrlo često nastaje bez nekog posebnog razloga, a ako pacijent navede da je imao neko preopterećenje ramena, opet u osnovi stoji loša biomehanika zgloba koji nije mogao to da podnese.

Dakle, glavna terapija za bol u ramenu jeste kineziterapija odnosno vežbe.

Da bi se postiglo potpuno izlečenje, vežbe moraju biti sveobuhvatne- da poprave lošu posturu, vrate pokretljivost u zglobu, ojačaju mišiće i poprave stabilnost i koordinaciju pokreta 

Uz vežbe je neophodno sprovesti i ergonomsku edukaciju tj. obuku o pravilnom držanju tela i uopšte pravilnom ponašanju na poslu i kod kuće- najveći problem predstavlja nepravilno sedenje- kada radimo za kompjuterom, gledamo televizor, koristimo mobilni telefon kao i različiti stojeći poslovi.

Tags: , , , , ,